Friday, May 25

SOALAN TEMUDUGA PENDIDIKAN

Hai korang.. pagi tadi selesai sudah interview pendidikan cik cendawan..fuhh alhamdulillah selamat semuanya berjalan dengan lancar..agak menarik jugak la soalan time interview td...haha kebetulan orang yang menemuduga tu pn orang uum jugak.. so cik cendawan kenal2 la jugak walaupun diorang xkenal cik pn..huhu

mula-mula kena kenalkan diri dulu..opss lupa gtw..sebelum masuk ketuk pintu dulu taww.. kat situ pn diorang dah stat menilai kita.. korang kena la cakap ja apa2 yang berkaitan dengan backgroud korang agar perbualan antara korang dan diorang xstop disitu saja n terkaku.. cita la asal mane,umor, bidang korang belajar dulu., hobi,.. ha dekat part hobi tu... cik cendawan jawab la cik ni suka blogging.. dia minta la apa jnis blog yang cik cendawan buat..so i citer la semuanya.. time part kerja sekarang tu..cik cendawan gtw la cik sedang berkhidmat dgn uum.. diorang terkejut kot...haha diorang xsangka orang uum ni mintak.. so stat dari situ mula la diorang tanya soalan ntah ape2.. bila nk kahwin la.. knapa secretary dikaitakan dengan sexy la.. adoyai jenoh jugak la cik nak menjawab soalan ntah ape2..tp wt muka cool ja la kn n jawb dgn hormt dh diorang tu penemuduga cik..lau kt luaq memang dh kene dh..haha ade jugak diorang tanye..kalau dapat untuk menjadi guru ni..cik cendawan sanggup x tinggalkan kerjaya sekarang.. sertamerta cik jawab saya sanggup berhenti kerja demi nak capai cita-cita yang saya impian dari dulu hingga kini.. senyum ja diorang dengar..huhu

then lepas tu baru la back to formal..soalan yang killer yang akan ditanya kepada setiap bakal guru adalah "kenapa anda minat untuk menjadi seorang guru"... tp kalau sapa yang memang mempunyai minat dalam bidang perguruan memang xde masalah la nak menceritakan..ha nak gtw la kan..dalam sesi interview jangan la sesekali korang menipu.. sebab soalan tu akan patah balik kat korang oke..so jawab dengan jujur..

then diorang mintak cik mengajar satu jnis masakan apa2 pn.. cik pn ttbe je tringat la pesanan ibu cik cendawan.. dia kate kalau diorang mintak mengajar., ajr je care buat coklat.sebab cik selalu buat coklat. so cik cendawan ajar la diorang cara cmne nak buat homemade chocolate.hahaha bukan ape..diorang suruh mangajar sebab nak tgk suara kelantangan dan cara penyampaian kita.. alhamdulillah berjalan lancar sesi mengajar tuh..haha  ha tp tw x. elok je dekat pintu nak keluar.. da sorang interviewer tu cakap..jangan blog time keje sudah la.alahai cm kene kt batang idung cik jew..cepat2 cik balas..saye update time ujung minggu jew..puih kan dh kene bohong ngn i..hihihhi

lepas je cik keluar tu..baru cik perasan..diorang xtanya pn soalan pengahuan am ke isu semasa ke.. rasenya masa banyk habis dekat diorang tanya cik pasal kerja kt uum tuh.. huhu

cm kawan interview cik tadi ada yang diorang tanya tema hari guru taun ni tw..tema hari guru taun ni ialah.."guru menjana transformasi pendidikan negara".. ha take note cepat..haha

ada jugak diorang tanya tw pasal MBMMBI.. ha korang tw x ape..ha search la oke.. dia pnya perkataan panjag dia.. "memartabatkan bahasa melayu, mempertingkatkan bahasa inggeris"... ha ingt tu..penting tu..

and jangan lupa untuk prepare dalam bahasa inggeris jugak.. diorang akan tanya jugak dalam bahasa inggeris untuk nilai kita punya tahap penguasaan bahasa inggeris..xkira la korang apply cikgu bm ke sejarah ape ke.. diorang akan tnya jugak bahsa inggeris walaupun sedikit dan kita perlu jugak menjawab dalam bahasa inggeris.. bersedia ya..

ha oke la..setakat tu ja la kot cik dapat kongsikan..harap2 cik berjaya la melepasi kreteria yang dikehendaki untuk menjadi seorang guru..aminn

         
             





5 comments:

  1. Assalam.. sy inteview hari rabu mggu dpn..
    mslh sy ialah sy da bnyak kali pergi inteview tapi perasaan gemuruh, malu n takut xpnah hilang.. boleh cik cendawan bantu sy dlm menghadapi masalah sy nie..?

    ReplyDelete
  2. wasalam..maaf la adik.. saya bru on..hehe mungkin waktu ni confirm adik dh g interview tu kan.. oke la saya juz akan share mcm mana nk bina keyakinan diri.. actully saya dlu juga sorang yang rendh keyakinan diri di bangku sekolah.. mcm ni la.. adik jgn la rasa diri adik kurg dpda org lain.. cuba adik yakin yang seolah adik yang terbaik..kalau xterbaik diorang xkan panggil interview kan? hehe ok mungkin juga adik boleh cuba cara dengan banykkan bergaul.. ramai kawn boleh hilangkan perasaan takut nk berhadapan dengan org.. n now saya dh lepas dpda masalh tersebut sebb keja saya mmg banyk memerlukan mengadap org ramai.. n sampai ada kwn2 yang terkejut saya yang dlu dh xada dlm diri skang..so prove it dear.. :)

    ReplyDelete
  3. salam...
    masa cik temuduga tu berapa orang?aduh stress, saya x retii speaking bi.. :(

    ReplyDelete