Monday, August 6

Cerita Mak Andeh Yang Bangang





hello semua.. hari ni nak berkongsi cerita pasal sorang mak andeh yang sangat la bangang.. rasenya lebih teruk dari citer pak pandir..hehe malu den nak cito pn... tapi xpe la cite ja la kurang2 hilang la sikit rasa kebangangang ni kebodohan dan .. whateva..

pagi tadi.. pulun la bukak internet banking Bank Islam..konon nak usyar la duit gaji brapa yang ada..sekali cek!! rasa cam nak pitam je duit xbeganjak sikit pun dalam akaun.. berkurang tak, bertambah apatah lagi memang la tak..!  time2 tu jugak naik meroyan dibuatnya CC dalam opis..



last2 CC gi kat Jabatan Bendahari untuk confirm pasal gaji tu.. tapi bila gi check diorang cakap memang dah settle payment gaji tu.. hah sudahh.. pastu diorang suruh gi settle dengan bank maybe ada problem.. then CC pun terus la gi bank..

tapi bukan berita baik yang CC dengar.. Bank cakap memang xada sebarang tranksasi dalam seminggu ni.. wowww..panasss.. lemah lutut,lemah jantung lemah segalanya bila dengar.. then balik pulak ke opis, terus tuju ke Jabatan Bendahari..

bila dah xsettle dengan orang bawahan diorang terus bawak jumpa pegawai la untuk handle macam mana kes ni.. then pegawai tu pun call la orang bank.. bila diorang cek.. duit gaji CC dimasukkan atas nama ORANG LELAKI!!!  oh tidak ku sangka macam mana boleh berlaku kesilapan macam ni..hmm

pastu bincang punya bincang antara pegawai bendahari tu dengan orang bank diorang decide untuk tarik balik duit yang tersalah masukkan tuh.. so lega la CC kat situ..

then diorang chek balik no akaun CC.. diorang cakap maybe tersalah kaci akaun nombor dulu.. so kerani diorang bukak la fail balik cari.. tup2 bila check balik.. NO AKAUN YANG DULU DAN SEKARANG TAK MATCH!!!

cuak CC kat situ.. dalam hati "mampus dah aku masukkan akaun sape..??" then pegawai tu call balik orang bank untuk dapatkan pengesahan siapkahkah yang dikatakan LELAKI itu.. sekali nama tu abang CC daaa.. abang kandung CC..

malu tahap gaban..xtahu nak menyorok muka di mana...rasa macam nak menyorok bawah meja pun ada time tu..malu2..

benda tu boleh silap sebab waktu CC isi borang hari tu CC isi time tengah bz buat kerja.. no akaun CC, CC simpan dalam list phone aje... xsangka pulak boleh silap tengok akaun number yang abg CC punya.. adoyaiii memang kerja yang sangat bodoh lagi memalukan..

nasib la abg CC sendiri.kalau orang lain mahu hangus duit gaji CC... then untuk setlekan kerja..CC pun call la abang CC dan explain apa yang terjadi..nasib la ok semuanya..dan dia pun akan bank in kan balik duit CC tu kat akaun CC.. fuhh settle!



so moral value for today: 1. Janganla simpan no akaun dalam phone
`                                     2. Jangan buat 2 kerja dalam satu masa
                                      3. Kalau bab bank ni jangan la dipandang ringan
                                      4. Jangan lah jadi macam "mak andeh"korang ni..

okey la.. den dah malu nih..dah xtahu nak sorak kat mano muka den yang lawa ni.. den nak lari gi sorok muka bawah kuali tu la kejap..bye...




2 comments:

  1. haha..kelakar nye..kalau jadi macam tu,,memang malu sngat la...haha,,tapi memang saya selalu letak no akaundalam fon..hope x jadi camni la nanti..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha jangan la letak dalam fon.. kalau hilang fon tu dibuatnya kena curi fon memang bahaya la sangat.. CC pn dah insaf n dah xberani simpan dalam fon.. :)

      Delete