Wednesday, August 15

Tips Ringkas Berseri di Hari Raya




Hari raya akan datang xlama lagi.. "alamak muka masih sememeh ni"!! macam mane erk nak makeover muka kita ni menjadi cantik dan segar dalam masa terdekat ni.. ??

haa hari ni CC nak berkongsi serba sedikit mengenai tips pantas untuk muka segar dan cantik.. suke x ape yang korang search ni akhirnya dapat di blog nih? aceceh hehehe

tips yang CC nak kongsi ni bagi CC adalah cara yang mudah dan ringkas.. ok.. jom follow step ni..

1. dalam sehari or malam sebelum raya tu korang scrub la muka tuh untuk buang sel2 kulit mati.. sel kulit mati itulah yang membuatkan muka kita menjadi kusam.. then lepas scrub gunakan mask untuk merangsang pertumbuhan sel-sel kulit yang baru..


2. untuk memberikan kesegaran pada tubuh.. sehari sebelum raya, korang mandi la @ berendam dengan menggunakan aroma terapi kegemaran korang untuk membangkitkan kesegaran badan kita yang letih..


3. malam sebelum raya tu korang tidor la awal kalau boleh untuk buat muka korang bagun pagi esok nampak segar..tapi CC sure perempuan memang jarang akan tidor awal malam raya sebab banyak nak diuruskankan..hehe so tips ni untuk siapa yang berkesempatan je la kan..


4. pagi raya pulak korang bersiap la cantik2 sikit.. ok follow step ni untuk makeup:


i) lepas cuci muka..pakai la toner/fresher pada muka..then sapukan pelembap..

ii) sapukan concealer pada cela atau jerawat yang ada pada wajah untuk menutup kekurangan tersebut.kalau boleh biar concealer tu betul2 kering tw baru pergi ke next step..

iii) sapukan makeup base pada wajah untuk membuatkan makeup pada wajah kekal lama.. kalau  xada makeup base tu abaikan je.. then skip step ni..

iv) kemudian sapukan foundation secara rata ke seluruh wajah.. pastikan rata tw.. bila xrata nanti tahu la korang padahnyer..heheh

v) then lepas tu sapukan bedak pada wajah..untuk bedak tu terpulang pada korang.. boleh pakai bedak compact @ loose powder.. kalau boleh gunakan yang mineral.. kesan dia akan lebih cantik kalau pakai bahan dari mineral ni..

vi) ha lepas selesai semua tu bolehla start makeup mata.. sblm tu pakai la bulu mata pelesu tuh..hehe tehn lukiskan kening dan mata..lepas tu pakai eye shadoq.. kalau teknik makeup mata ni korang google search je.. macam2 stail korang boleh follow..janji jangan terlampau over sudah la stailnyer tu..hehe

vii) then pakai la mascara untuk kaci bulu mata lentik.. haa..kalau nak cantik lagi..korang pakai la contact lens yang berwarna.. confirm memang automatik berubah wajah dan seri la.. tapi  pakai la contact lens yang sesuai dengan warna kulit..jangan la korang hentam oren pulak kalau kulit korang tu agak gelap..

viii) kemudian, sapukan blusher pada tulang pipi korang untuk menaikkan pipi korang yang comel tu.. pilih warna yang bersesuaian dengan kulit.. untuk kulit yang sawo matang  sesuai dengan warna peach.. pink pulak sesuai untuk yang berkulit putih.. teknik sapuan pun kena tahu tw.. sebab lain bentuk muka lain teknik sapuannya.. p/s: rajin2 google searh ye..

viiii) lepas tu boleh la sapukan sedikit gincu dan pengilat bibir untuk tampil bibir yang mungkil dan manis..

oii) akhir sekali semburkan wangian pada badan dan baju korang..

oiii) ops ada lagi.. then gayakan la baju raya dan kasut raya korang yang vouge tu.. surely memang cun la!!

oke selamat mencuba.. :)



No comments:

Post a Comment