Saturday, September 8

Bila Pompuan Masuk Kedai Pomen......

                                      

hello uolls.. pagi2 buta ahad ni memang agak mencabar bagi CC.. sebab hari memulakan kerja setelah 2 hari bercuti.. :) hehe so smentara nak dapat feel kerja baik CC updte something kannnn..hehe minggu lepas adalah minggu yang memeningkan kepala CC.. banyak hal yang perlu disettlekan minggu lepas n bnyk benda kena pikir.. dengan hal kerja.. dengan kereta ada prob..

bab kerja tu okey la lagi kan dah nama pn kerja.. tapi bab kereta.. baru2 ni CC ada tukar satu part kereta..orang panggil benda tu 'lower arm'. bila kita tkr so kena la buat alligment blik kan. so pergi la kat satu kedai di changloon ni.. erm nk kasi tw x erk kedai mana.. xpela utk mengelakkan korang kena tipu jugk baik kacitw kann.. kedai tu sebelah public bank pekan changloon.. Xtahu la kt korang cina tu tipu ke x..tp kat CC memng kena la kan..

mulanya CC suruh dia buat alligment ja..tup2 dia kata chamber rosak terok la..kna tukar la.. padahal camber tu CC baru je tukar berape bulan lepas n xde pn xcdent ke msuk lubang besar kew.. last2 CC tnya la harga smuanya.. "semuanya kila RM138".. aiyooo tokey apelah mahal ko letak.. aligment saja pn ko ambik rm28!! biasa plg mahal pn rm25 je n stndart rm20.. kt part tu pn CC dah nampak dia nak sembelih pompuan ni.. camber pn dia cas rm30 kat CC sblh.. mahal ko.. kalau kita bli spare part kt kedai bnda tu juz rm10-rm15 je satu tw x!!

pening kepala CC nak pkir kat mana lagi nak buat alligment ni.. chaglon xbnyk sgt pilihan kdai.. lagi pn xarif sgt area changlon ni.. hubby plak cbok spnjg minggu lpas sbb baru msuk study kat unimap.. g kerje pn tumpang housemate sbb gara2 takut tayar prob.. hehehehe 

so hari sabtu hubby pn datang la menghulurkan bantuan.." macm ultraman la huby i ni"..hahahaa dia bawk pegi kedai tayar di jitra.. kedai tu kat dpn klinik jitra.. aligment pn dia amik rm20 je.. " sedang2 la harganya kan" .. then CC tanya la camber prob x.. cina tu ckp camber xde prob apa pn..msih elok.. see " masih elokk".. kalau la CC percaya bulat dekat cina kedai changlun tu dah melayang duit CC.. so kelmarin utk tayar juz mlyang rm20 je...then memandangkan bajet xlari kelmari..hubby pn ajak la buat tinted kereta sbb tinted kereta CC pn dah mengelembung teruk..so tiba masa utk tukar..sepetang jugk la jalan2 dari jitra sampai alor star cari kedai tinted.. last2 kedai "jimat kos" jugak kami pilih..hehehe

so moral value utk cerita ni.. kalau nak buat ape dekat kereta kena survey kedai dulu.. n kalau boleh jangan percaya bulat2 dekat kedai..n rajin2 la belajar pasal kereta ni.. banyak forum2 yang bersembang hal kereta ni..dpda korang dok asyik baca pasal fb je kan..baik selit2 bca pasal kereta utk tambah ilmu dpda xkena tipu..

p/s: gambar diatas tiada kena mengena dgn cerita pn okeyss..hehehe

1 comment:

  1. betul.. mcm kedai tayar baru kat sebelah hotel darulaman jitra, kedai hujung sekali, sebelah kiri sekali.. chamber tu baru sebulan tukar, dia kata chamber tu rosak sbb sampai masa perlu tukar.. padahal dtg nk buat aligment ja..

    ReplyDelete