Tuesday, October 16

Kemalangan Jalanraya Ibarat Satu Mimpi Ngeri


              hafiz af kemalangan


dah lama xupdate blog ni.. kesibukan menjadi kekangan untuk mengisi masa lapang untuk mengadap blog kesayangan c.c ni.. hehe ok back to the tajuk di atas yer.. di sini.. saya.. ingin... aceceh... ok la..nk kongsi la pengalaman yang amat pahit dan menjadi igauan mimpi ngeri dalam hidup c.c... peristiwa ni baru berlaku petang kelmarin iaitu 16 Oktober 2012 bersamaan pukul 6 petang..

c.c tengah drive, kebetulan hari tu nak pegi jumpa member c.c yang dalam tak jumpa.. so balik daripada kerja teruslah pick up dia di kampung nenek dia di changlon.. then c.c lalu la satu jalan kampung ni.. jalan tu c.c jarang lalu..seingt c.c hnya baru sekali atau dua kali je baru lalu jalan tu. nak dijadikan cerita.. tiba di satu simpag empat c.c tak berhenti.. memang xnampak papan tanda tu.. sekali member c.c jerit simpag empat "berenti!" tp waktu tu cc dah xnampak apa dah.. cuma yang mampu tekan minyak sebab dah ada di tengah jalan dengan harapan dapat la mengelak daripada satu kereta wira yang datang dari arah kiri c.c.. tp apakan daya.. cubaan tu xlepas.. akhirnya kereta c.c dihentam sebelah sisi penumpang.. remuk.. teruk.. macam tu la jugak remuk hati ni.. c.c cuba mengelak dan pusing stering untuk mengelak dari terbabas..

nasib baik c.c dan kawan c.c xada apa kecelakaan dan juga dari pihak kereta satu lagi.. alhamdulillah.. nasib la pemandu kereta tu lelaki tua.. so paham2 la kalau pakcik ni marah macam mana pn diorang boleh bertolak ansur lagi.. c.c pn turun daripada kereta dan pegi jumpa pakcik tu mntk maaf dan  bincang macam mana nak setle..

memang time tu perasaan bercampur baur.. dah la xpenah xcdent lagi seumor hidup.. inilah kali pertama jadi sebegini dalam hidup c.c... nasib la pakcik tu xkisah.. dia bagi dua pilihan samada buat repot utk claim insuran.. or setle luar.. time tu orang jangan ckp la..penuh.. yang menyibuk mcm reporter berita pn ada.. padahal c.c dengan pakcik tu cool jer xde pn gadoh2 xpuas hati..masalah betul kalau ada "penambah perasa" nih...

last2 decide untuk buat repot sebab kereta pakcik tu memang teruk rosaknya bahagian depan..nasib la enjin dia xdk apa.. cuma body depan memang hancur terus! kalau nk settle luar mhu beribu nak kena.. baik buat repot jer kena rm300 jer..

then kami pegi ke balai polis jitra untuk setle.. nasib la denda yang c.c perlu bayar sebanyak rm300 dapat dikurangkan menjadi rm150 diatas pertolongan pihak polis di sana.. syukur.. walaupun kurang rm150 itu dah amat berharga bagi c.c.. sebab kereta c.c juz pakai third party ja.. so kerugian kat kereta c.c memang 100% tanggung sendiri.. hmmmm sedih..

masalahnya sekrang.. fmly c.c xde pn yang tahu,.. c.c segan untuk menyusahkan diorang.. memandangkan simpanan c.c ada la sikit.. dan hubby pn setuju untuk c.c gunakan duit simpanan dia untuk baiki kereta c.c.. thanx hubyku cayang..

minggu depan dah la raya haji.. sempat ke x ni nk baiki kereta... aduhhh... Ya Allah permudahkanlah urusanku ini..

yang bestnyer.. actually duit gaji bulan ni c.c saving untuk beli telefon baru.. tup2 macam ni pulak jadinya.. hampa..terkilan... sedih.. menyesal..semua cukup.. tp macam huby c.c cakap la.. semuanya dah ditakdirkan allah.. "yang penting sayang selamat dah  buat b bersyukur sangt.. duit boleh kita cari.. kalau sayang b xde mana b nak cari" ..hehe so sweet la b i ni.. love u honey..

oke la setakat itu saja entry kali ni.. moga2 urusan kalian semua jugak dipermudahkan.. dan yang penting hati2 memandu.. ingat orang yang tersayang..