CANTIK Cendawan



MARY KAY







Haaa.. ni dia mai dah.. hehe hari ni cik cendawan nak brkongsi la sket kan pasal produk Mary Kay nih.. produk ni mmg bagus..bkn la cik nak brniaga.. cik cuma nak brkongsi perasaan bila pakai barang ni..Mary Kay ni produk kecantikan yang diperbuat dari USA..memang dah diuji secara KLINIKAL taw produk nih.. ermm bab harga tu mmg la mahal sket la dari produk kecantikan yang lain.. tp kesan dia memang memuaskan hati dari korang beli produk yang 10henget tuh..bukan la cik cendawan nak kata cik xpnh pkai produk a bit murah..penah.. tapi kepuasan xdpt.. sejak cik try guna Mary Kay memang rasa puas hati bila pakai and for me barang dia lambat la nak habis.. padan la walaupun mencecah rm200++ tp jangka masa nak hbis lambat.. 

buat waktu ni cik cendawan juz pakai set penjagaan kulit formula2..F2 ni untuk kulit normal.. ada jugak set khas untuk kulit kering dan kulit berminyak.. produk Mary Kay yang lain nanti2 ja la cik beli sbb duit kurang mencukupi..hehe sini cik nk classified la mengenai prodok F2 yang cik dah cuba tuh..

Cleanser : xberbuih..tp sbenarya cleanser yang xberbuih adalah baik kerana dia xmenggangu tahap Ph semulajadi kulit kita.. mula-mula korang mungkin akan rasa xslesa sebab xberbuih..tp pas 2tiga hari korang try pn korang dah boleh rasa kelembapan yang selesa..xdela rasa lembab berminyak tuh..lembap yang membuatkan kita rasa kulit pipi kita ni very soft dari dalam..

Freshener : freshener Mary Kay ni xberalkohol oke.. no comment about it bcoz it very very and very fabulous untuk tutup pori yang terbuka lepas cuci muka!!

Moisturizer :  pelembap MK ni memang tahan lama kelembapannya.. n pcya xpcya..cik cendawan juz picitkan sedikit pn dah cukup untuk keseluruhan muka korang untuk rasa lembab.. even antara 3 benda ni pelembap MK ni mahal, tp mmg tahan lama nak hbiskan 1 botol pn tw.. tambah pulak klau korang mcm cik cendawan nih..jenis berjimat sket bila guna..mmg tahan lama guarantee..hahaha

and kalau korang berminat nak kasi usyar ini produk korang bley g kt website nih.. www.marykay.com.my..and klau korang ade nak beli korang bley tinggal komen korang kt cini and cik will give u the contact number that cik always business with him.. :)


 that's all entry 4 today.. love u bebe..

CIK CENDAWAN KECIK







AAAAAARGHHHH JERAWAT!!!




let's me share something yang membolehkan petumbuhan jerawat pada sesorang.. memang diakui xde sape2 pn yang suka jerawat nih.. melainkan la orang yang rase diri die comel bila naik jerawat..hehe cik cendawan sendiri pn xboleh duduk kalau jerawat naik di muka..dengan sakitnya..dengan perasaan ni rase "eh huduhnya aku"..hihi kadang-kadang tu ada perkara yang kita mungkin xsedar kenapa jerawat bole tumbuh di muka atau di badan kita termsuk kulit kepala n so on kita.. let me tell u somthing..

1. TERLALU KERAP MENCUCI WAJAH
means, sebenarnya cuci muka yang kerap adalah tidak bagus..seelok-eloknya hanyalah dilakukan sehari 2X/3X sahaja.. terlalu kerap mencuci wajah akan membuatkan jerawat tersebut bertambah teruk.


2. MENGOSOK WAJAH TERLALU KUAT
Menggosok wajah terlalu kuat akan menyebabkan kemudaratan pada jerawat...even kalau muka xberjerawat pn, time cuci jangan tekan dengan jari terlalu kuat.. lau xpercaya buat..pasti lepas tu akan naik jerawat..kulit kita ni lembut je.. juz gunakan 3 jari sudah cukup untuk mencuci..3 jari tu ialah jari hantu,jari manis, dan jari kecil.. gosok secara bulatan dan keatas oke..  


3. TIDAK MENCUCI PELUH

apabila muka kita berpeluh sepatutnya haruslah kita lap dengan kain/tisu bersih..jangan biarkan peluh tersebut kering dengan sendiri.. selepas itu, cuci la muka untuk membuang sisa kotoran dan debu di muka..

4. MEMEGANG DAN MEMICIT JERAWAT

Kalau bole tu hindarilah dari gatal tangan nak pegang dan picit jerawat nih..memicit jerawat akan membuatkan kulit kita luka dan semakin teruk..jalan terbaik ialah biarkan jerawat tu pecah dengan sendiri or sapukan je ubat jerawat bg jerawt tu kecut..

5. MAKAN MAKANAN BERLEMAK
   

makanan berlemak membuatkan jerawat yang ada tu makin parah. sebolehnya kurangkan la makan makanan ringan.. amalkan pemakanan yang sihat..

6. MENGGUNAKAN BAHAN KOSMETIK YANG BERMINYAK

kosmetik yang diperbuat daripada bahan yang berminyak akan menyebabkan pori di kulit kita akan tersumbat..ini akan menyebabkan pertumbuhan jerawat yang drastik.. sebaiknya gunakan yang produk yang mempunyai lebel "non-comedogenic"...


oke frenz.. tips ini ja dulu cik dapat kongsikan untuk korang semua.. harap kita dapat la ikut tips ni agar wajah kita nampk lebih berseri tanpa cela..yeahhh...daaa

  





 JENIS KULIT MUKA ???





ada di kalangan kita yang kurang arif tentang jenis kulit wajah, jadi di sini saya nak berkongsi tips untuk mengesan jenis kulit wajah anda sendiri..

Terdapat 4 jenis kulit wajah iaitu kulit normal, kulit berminyak, kulit kering dankulit sensitif. Untuk mengetahui jenis kulit anda dengan cara mudah maka ambil selembar tisu atau kertas makeup khusus untuk mengangkat minyak, lalu perhatikan di mana minyak-minyak di wajah anda berkumpul. Lakukan sekitar beberapa jam setelah wajah dibersihkan, dalam suhu ruangan yang normal (tidak dingin, tidak panas). Tekan-tekan tisu tersebut di titik T-zone (hidung dan daerah dahi bagian atas alis mata), lalu perhatikan. Alihkan ke titik-titik lain di wajah Anda, dan perhatikan lagi sisanya. Berikut tanda-tandanya dan ertinya: 

1) Kulit normal:

Tidak ada banyak sisa minyak, atau ada sedikit sisa minyak dari wajah di titik T-zone. Jika kulit anda normal, kulit wajah anda akan terasa lembut dan kenyal di seluruh bagian wajah secara merata.

2) Kulit kering:

Seperti kulit normal, tisu tak akan banyak mengandung minyak, namun akan ada kulit-kulit yang mengelupas, terasa kencang, dan kering.

3) Kulit berminyak:

Akan tersisa banyak sisa minyak di tisu atau kertas minyak yang anda gunakan, namun minyak ini berasal dari seluruh bagian wajah, daerah T-zone, pipi, dagu, dan dahi. Mudah untuk mengenali kulit berminyak, karana biasanya jenis kulit ini memiliki pori-pori besar dan berjerawat.

4) Kulit Sensitif:

Kulit sensitif tidak akan banyak meninggalkan sisa minyak, tapi akan cenderung kering. Sering berwarna kemerahan, mengelupas, dan sering terasa gatal ketika diaplikasikan produk perawatan kulit, juga rawan berjerawat.


Setelah mengetahui jenis kulit wajah, akan lebih mudah untuk merawat dan membeli produk perawatan yang paling tepat untuknya. Namun perlu diingat, ini adalah teknik yang hanya diketahui dengan pandangan abstrak untuk mengetahui jenis kulit. Jika anda masih belum yakin atau ingin lebih tahu dengan mendalam lagi rawatan kulit wajah anda, temuilah doktor kulit atau pakar kesihatan kulit untuk mendapatkan perawatan yang terbaik. 





























11 comments:

  1. nak tanya la...sy dah pakai product mary kay 2 bulan...tp still naik jerawat kecil2...seluruh muke...dan ader 2-3 ketul yang besar...org cakap tu normal bg yg dah gunakan macam2 produk...lama kelamaan ia akan hilang...tp sampai sekarang tak hilang2 lagi...camana yek..ada pengalaman mcm ni tak?

    ReplyDelete
  2. SY PN SAMA..SY DAH PAKAI DR BULAN 2..TP STILL ADA JERAWAT KECIL2 TIMBUL..SETIAP KALI PN KENE APPLY ACNE UBAT JERAWAT..TP STILL TUMBUH LG..NAPE YE..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun. mula2 suruh detoks kulit means jgn guna any product kt muka. sy bab muka mmg cerewet. kalau x ok, sy stop guna. guna mk, jerawat yg xde tetiba ada esoknya. bengkak dlm 4 5 ketul kt satu tmpt je. katanya normal bila healing process. nak teruskn x sanggup. nak benti syg sbb mhl beli ��

      Delete
    2. Samela..sy naik jrwt non stop..sblm ni rarely ade..sy pon disuruh stop semua product..even scrub from other brand pon xgalakkan..2 bulan lbey gne..klo x scrub muke rse xbersih n make up x well blend..skang sy mix dgn pcuci muka lama..xthan asek naik jrwat..muka lg rs bersih dr pkai mk ..b4 this sy pkai korean brand n mse promote tu ckp xyah stat dr basic coz it doesnt contain hydroquinone n muka juz kering sbb winter..ble nk beli,sruh stat pkai dr basic..then naik jrwat sruh sbar n maintain pakai..klo somi da pasan muke nek jrwat yg sblm ni jrang bjerawat sape je nk sbar bbulan2 kan..nak stop trus da beli mhal2 *sigh*

      Delete
    3. Sama la kita. Sy pun dh 2bln guna botanical effects jerawat masih keluar. Boleh baca pengalaman sy my sini:

      http://thebeautyofsplendid.blogspot.my/2017/07/jerawat-makin-banyak-pakai-mary-kay.html?m=1

      Delete
  3. Sy nk beli produk mary kay spray mist. Di mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cari la consultant. Search je. Byk :)
      sory mencelah

      Delete
  4. Baru rase nak pakai mk tapi bila search comment ramai ckp muka naik jerawat bila pakai mk...so hati jadi takot nak pakai😔😔

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Azyatt. Kalau belum consult dengan consultant lagi and nak test dulu before beli boleh contact saya ye. 0163379760.

      Delete
  5. Assalamualaikum.. Nak letgo Mary kay 1 set botanical be evolution kaler pink.. Terdiri drpd Aloe Vera dan Dragon Fruit. Sesuai buat remaja yang mengalami masalah jerawat. Baru pakai sebulan, masih banyak lg since set ni boleh tahan 4-6 bulan. Harga boleh nego.. Wassap 0173865248

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum. Nk letgo set botanical hijau normal skin. F2. Tak sesuai dgn kulit. Ws 0145304327

      Delete