SIHAT cendawan




BUAH BETIK


Betik merupakan sejenis buah-buahan tempatan yang kaya dengan vitamin A,C dan Kalium. selain itu di dalam betik juga terdapat zat yang cik cendawan nak sebutkan pon banyak..jumlah kalori yang terkandung dalam buah betik adalah amat rendah..so xmenggemukkan oke..hehe oke jom cik nak berkongsi pulak khasiat betik ni dari ujug pokok sampai pucuk pokok betik nih..cik nak berkongsi kelebihannya jew..nak kogsi zat2 cm kalium,flavonoid pa smua tu cik xpandai nak explain and korang pn tahu kew..lain la doktor @ nurse,. cik surrender okeyhh..hehe xsia2 taw kalau korang tanam pokok betik nih kat halaman umh korang..

1. Buah betik 
berfungsi memecahkan serat makanan sisa..senang cite..senang la korang nak membuang bila makan..xcaya..? cuba laa..!!haha and kalau korang amalkan selalu, dapat membantu mengubati usus yang luka dalam perut tuh and dapat mengurangkan panas badan time demam..haa sapa demam? pegi cari betik!! hehe



2. Daun
yes memang diakui..daun betik memang pahit..sgt2 pahit..cik sendiri pn sbnarnya xboleh go dgn daun betik ni..at least i try oke..hehe daun betik dapat mengubati penyakit malaria, sakit perut, dan kurang selera makan.. kalau untuk masakan..daun ni digunakan untuk melembutkan daging..memang betul daging lembut tw..cik dah try..mcm aym kampung tua tu kan.ha sesuai la korang rebus sekali dengan daun betik.baru la lajak sket makan..hehe 


3. Biji
biji betik digunakan untuk mengubati masalah cacing dalam perut..kalau korang nak tahu cara makan biji ni korang tinggal comment kat bwh ni nanti cik bgtaw..nak cita dalm entry panjang sgt nt ade plak yang mals nak mentelaah kan..huhu



4. Getah & Akar
erm yang ni cik cendawan sendiri pn baru tahu nih..getah & akar betik boleh digunakan untuk mengubati penyakit saluran kencing dan dapat mengubati gigitan ular yang berbisa.. dashat tuhhh.. cm biasa.klau korang nak tahu cmne nak buat korang tinggal komen.. 


oke..ends here..didaaa

CIK CENDAWAN KECIK


No comments:

Post a Comment